Mister Barista biedt een scala aan hoogwaardige producten voor het maken van heerlijke filterkoffie. Bekijk op deze pagina de producten van Hario en lees informatie hoe je heerlijke pour-over koffie kan maken. Zorg natuurlijk ook voor lekkere bonen. Ontdek onze koffiebonen van lokale Nederlandse branderijen!
Wat is Hario V60
Hario begon in 1921 met onder andere de productie van hoogwaardig glaswerk. Sinds 1948 is Hario een toonaangevende Japanse producent van filterkoffie accessoires. ‘Hari’ betekent glas en ‘ō’ betekent koning, waarmee de naam Hario staat voor ‘Koning van het glas’. De variatie aan producten van Hario is enorm. Van koffiemolens en pour-over koffiesetsystemen tot servers en drippers met een ongeëvenaarde hoge prijs-kwaliteit.
Verschil tussen Hario V60-1, 2 en 3
Hario V60 producten zijn ontworpen in verschillende formaten om voor ieder gezelschap voldoende filterkoffie te kunnen zetten. Met de Hario V60-01 kunnen 1-2 kopjes koffie worden gezet, met de Hario V60-2 1-4 kopjes koffie en met de Hario V60-03 1-6 kopjes koffie. Hiermee vormt Hario V60-02 een mooie middenweg, waarmee naast ruim voldoende filterkoffie ook één kopje kan worden gezet.
Kunststof dripper of keramische dripper
Voor het zetten van pour-over filterkoffie met Hario V60 heeft u een dripper en een server of mok nodig. Hario heeft verschillende soorten drippers ontworpen. Zo bestaan er kunststof drippers en keramische drippers, allebei in meerdere kleuren. De kunststof drippers van Hario zijn gemaakt van BPA-vrij kunststof, laag van gewicht en ze zijn voordeliger dan keramische drippers. Keramische drippers van Hario hebben betere thermische eigenschappen dan de kunsstof variant, waardoor de warmte minder snel verloren gaat. Beide drippers hebben een ronde vorm met gladde groeven, om zo het water gelijkmatig door de dripper te laten stromen.
Filters: neutraal of gebleekt papier
Voor gebruik van de Hario V60 dripper zijn koffiefilters nodig. Hiervoor kan gekozen worden voor neutrale of gebleekte papieren koffiefilters. De neutrale, natuurlijke koffiefilters van Hario zijn milieuvriendelijk, waarbij de productie een stuk minder impact heeft op het milieu. De gebleekte koffiefilters van Hario hebben vaak de voorkeur, omdat hier geen papiersmaak gegeven kan worden aan de koffie. Het productieproces van gebleekte koffiefilters is door Hario ook een stuk milieuvriendelijker gemaakt, om de impact op het milieu zo klein mogelijk te maken.
Nieuwe innovatieve manieren van filterkoffie
De bereiding van filterkoffie wordt al decennia gedaan. Om dit proces nog beter te maken, heeft Hario nieuwe innovatieve manieren bedacht voor het zetten van filterkoffie. Zo is de Hario V60 Drip Decanter gemaakt, waarbij geen server meer nodig is en enkel een koffiefilter toegevoegd hoeft te worden. Ook de Immersion Switch Coffee Dripper van Hario is een nieuwe techniek, waarbij de klassieke pour-over (overgieten) met immersion (onderdompeling) wordt gecombineerd om in een knop de lekkerste filterkoffie te kunnen maken.
Koffiezetten met de Hario V60
Binnen de Hario V60 zijn verschillende producten ontwikkeld. Zo worden de Hario V60-02 producten, goed voor 1-4 kopjes koffie, het meest gebruikt door filterkoffie gebruikers.
Benodigdheden voor Hario V60 filterkoffie
Voor de bereiding van filterkoffie zijn gemalen koffiebonen nodig, hiervoor heeft Hario de Hand grinders en automatische grinders ontworpen. De klassieke pour-over koffie wordt gemaakt door gemalen koffiebonen in een dripper met koffiefilter over te gieten met kokend water. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een Hario Drip kettle. Om de koffie op te vangen wordt onder de dripper een server of een mok geplaatst, waar de koffie langzaam in druppelt. Hario heeft naast losse drippers en servers, ook filterkoffie sets ontwikkelt. Hiervoor hoeft u zelf alleen koffiefilters en koffiebonen toe te voegen. Voor de beste smaak, weegt u de hoeveelheid koffiebonen en koffie af met een filterkoffie weegschaal. Hiermee weet u zeker dat de perfecte hoeveelheid water door de koffiebonen is gelopen.
Tips voor de lekkerste filterkoffie
Pour-over filterkoffie kan op ontzettend veel verschillende manieren gemaakt worden. Het grootste verschil in smaak kan gemaakt worden door timing. Zo is de 4:6 methode ontwikkeld door Tetsu Kasuya, de winnaar van de ‘World Brewers Cup’ in 2016.
Het stappenplan van de 4:6 methode is als volgt:
- Begin met een verhouding van 1:15 van gemalen koffiebonen tot water. Als je 20 gram gemalen koffiebonen gebruikt, heb je 300gr heet water nodig. Dit is genoeg voor 2 koppen.
- Verdeel het water in 2 delen, een van 40% en een van 60%. Bij 300mL heb je dus een deel van 120gr en een deel van 180mL
- Schenk de eerste 120gr over de gemalen bonen, verdeeld over 2 rondes. Tussen de rondes wacht je 45 seconden. Schenk je minder volume in de eerste ronde, dan wordt de koffie zoeter. Schenk je meer dan krijgt de koffie een zuurdere smaak
- De laatste 60% verdeel je in 2 of 3 rondes van 60gr of 90gr. De koffie zal een sterkere smaak krijgen als je het verdeelt over 3 rondes. Verdeel je het over 2 rondes dan zal de koffie wat lichter smaken. Laat weer 45 seconden tussen de rondes.
Grinders van Hario
Hario heeft verschillende grinders ontwikkeld om koffiebonen te kunnen malen. De gemalen koffiebonen kunnen vervolgens gebruikt worden voor de bereiding van pour-over filterkoffie.
Hario automatische grinder
Liefhebbers voor automatische bonenmaling kunnen gebruik maken van een automatische grinder, zoals de Hario V60 automatische grinder. Deze grinder is speciaal voor de V60 artikelen ontworpen, waardoor de gemalen koffiebonen direct in het koffiefilter terecht komen. Met de 44 verschillende maalstanden kan naar eigen wens zo grof of fijn mogelijk gemalen worden met ongeveer 3 gram koffiebonen per seconde. Hiermee kan snel en op veel verschillende manieren pour-over koffie worden bereid, zodat alle smaken in de koffiebonen te proeven zijn.
Hario handgrinders
Handmatige bonenmaling is een niet-automatische manier voor het grinden van koffiebonen. Om deze handmatige maling zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft Hario de Hario Mini Mill Slim Plus hand grinder en de Hario Skerton Plus hand grinder ontwikkeld. De hele koffiebonen worden in het reservoir geplaatst en vervolgens gemalen door aan de hendel te draaien. De gemalen koffiebonen komen terecht in een reservoir en kunnen gebruikt worden voor het bereiden van filterkoffie.
De Mini Mill heeft een reservoir voor 20gram (2 koppen koffie) terwijl de Skerton een reservoir van 70 gram heeft. De techniek van het malen is verder hetzelfde al heeft de Skerton een meer premium uitstraling.