Accessoires voor Sage en Solis kopen
✔️ Accessoires voor sage: vind hier alle barista tools die je nodig hebt voor 54mm sage of solis machines
✔️ Uitgebreide informatie en tips om betere espresso’s te maken
✔️ Kies altijd de goede maat koffie tools met de unieke maatpagina
Wegen & verdelen
Tampers & Tamping matten
Portafilters, melkkannen & meer
Koffiebonen bewaren
Barista tools voor Sage kopen
Hoe maak ik goede espresso’s met mijn Sage?
Goede espresso's maken met de machines van Sage en Solis kan in het begin lastig zijn. Na wat oefening, de juiste informatie én een aantal handige tools zul je versteld staan van de heerlijke espresso's die je kan maken met de machine. Met deze tips helpen we je op weg
1. Begin met goede en verse koffiebonen
Het lijkt logisch, maar het is belangrijk om kwalitatieve en verse koffiebonen te gebruiken. Wanneer de koffiebonen langer dan 2-3 maanden geleden gebrand zijn, wordt het lastig om een goede espresso te maken met een dikke laag crema. Ook nemen oude bonen meer volume in beslag; 18gr bonen passen dan niet in het filtermandje.
Verse, duurzame en kwalitatieve koffiebonen
Koffiebonen uit de supermarkt zijn vaak ouder dan 1 jaar en de branddatum vind je vrijwel nooit terug op de zak. Kies daarom voor koffiebonen waar de branddatum op de zak staat of koop direct bij een branderij. De koffiebonen bij Mister Barista zijn altijd vers gebrand, duurzaam én van hoge kwaliteit.
2. Wegen en malen van de bonen
Zorg altijd dat de machine 5 tot 15 minuten voor gebruik opwarmt mét de portafilter geïnstalleerd. Zo komen alle onderdelen gelijkmatig op temperatuur. Gebruik in de portafilter het dubbele & enkelwandige filterbakje.
Koffiebonen afwegen
Bewaar de koffiebonen niet in de machine maar in de zak of een vacuüm koffiepot. Zo blijven de bonen vers, wissel je gemakkelijk tussen koffie soorten en ben je verzekerd van dezelfde hoeveelheid koffiebonen. De ingebouwde grinder geeft namelijk iedere keer een net verschillend aantal bonen. Weeg 16-18gram koffiebonen af met behulp van een weegschaal en eventueel een doseerbakje. Zorg dat er verder geen koffiebonen in de machine zitten.
Koffiebonen malen
Plaats de afgewogen bonen in de machine en maal deze door de portafilter tegen de hiervoor bestemde knop te duwen. Houd deze knop ingedrukt zodat alle afgewogen bonen gemalen worden. Gebruik tijdens het malen een doseerring (in het zwart) om knoeien te voorkomen, dit is ook makkelijker tijdens het gebruik van de WDT.
Bellow/ single dose hopper Sage grinder
In de ingebouwde grinder blijven na het malen altijd wat koffieresten achter. Het nadeel is dat er minder koffie in de portafilter komt dan afgewogen. Ook komen deze gemalen bonen de volgende keer dat je gaat malen in jouw portafilter terecht. Dit is een probleem wanneer je een andere smaak gebruikt of de maalgraad hebt aangepast. Om de grinder schoon te blazen maak je gebruik van een bellow/ single dose hopper.
3. Egaliseren en verdelen van de koffie
De ingebouwde grinder van Sage machines laat vaak best wat klontjes achter. Wanneer deze klontjes niet verwijderd worden, zal het water niet evenredig door de koffie lopen. De klontjes verwijder je eenvoudig met een WDT-tool. Dit kan met een normale WDT-tool of magnetische WDT-tool. Beide WDT-tools hebben verplaatsbare naalden van 0.4mm. Zo kun je hem naar eigen wens instellen. De magnetische WDT-tool heeft een luxe metaal design en handige magnetische opberg standaard.
Hoe gebruik je een WDT-tool voor Sage?
De klontjes breek je los door de WDT-tool recht door het bakje - tot op de bodem - te bewegen. Als alle klontjes verdwenen zijn, kan de WDT-tool ook gebruikt worden om het koffiebed wat te egaliseren. Gebruik een doseerring in combinatie met de WDT-tool tegen het knoeien en verspillen van gemalen koffiebonen.
Koffieverdeler voor Sage
Als laatste stap kunnen we het koffiebed nog egaliseren met behulp van een verdeler. Tik de portafilter op het werkblad (op een tampingmat) zodat de gemalen koffie wat inzakt en verwijder de doseerring. Draai de verdeler enkele keren over de portafilter en het resultaat is een egale laag gemalen koffie. Je bent nu klaar om te gaan tampen!
4. Tampen van de koffie
Het aandrukken van de koffie is een cruciale stap. Sommige machines hebben een ingebouwde tamper (bijvoobeeld de Barista Express Impress). Andere machines krijgen een handmatige tamper meegeleverd. Wat Mister Barista betreft is het beter om zelf de koffie aan te drukken en niet te kiezen voor de geautomatiseerde machine; zo heb je alles zelf in de hand én bespaar je geld.
Wat is de beste tamper voor Sage?
Bij het tampen is het belangrijkste om dit recht te doen. Met de meegeleverde tamper kan het lastig zijn om dit recht te doen. Ook moet je genoeg kracht uitoefenen (minimaal 3 tot 5kg). Met 5kg tampen lijkt misschien veel maar in de praktijk heb je dit zo bereikt en tampen veel mensen onnodig hard. Te hard de koffie aandrukken is overigens niet mogelijk. Met de gekalibreerde tamper van Mister Barista tamp je de koffie altijd met dezelfde kracht en kaarsrecht. Dit maakt het de beste en meest betaalbare tamper, in deze categorie, voor Sage!
Palm tamper en verdeler combinatie
Een palm tamper is ook een goede tool om niet scheef de koffie aan te drukken. De buitenste rand van de palm tamper rust op de rand van de portafilter en het binnenste deel drukt de koffie gelijkmatig aan. De palm tamper en verdeler combinatie bevat ook een verdeler, je kan dus met 1 tool verdelen én tampen.
5. Brouwen van de espresso
Het is nu tijd om de espresso te gaan maken. Flush eenmaal de machine door op de tweekops knop te drukken – en gelijk weer – om het flushen te stoppen. Plaats de portafilter in de machine. Gebruik eventueel een puckscreen gebruiken om de koffiepuck af te dekken. Hiermee voorkom je channeling, krijg je een meer solide puck én voorkom je een vieze zetgroep.
Hoeveelheid koffie
Plaats onder de portafilter een weegschaal met ingebouwde timer. Druk op de tweekops knop en start de timer. Stop met het maken van de espresso als je tussen de 32 en 40 gram espresso in de kopjes hebt. We zijn namelijk opzoek naar een ratio van 1:2, dit betekent dat er twee keer zoveel koffie uit de machine komt als er bonen in gegaan zijn. Als dit proces onder controle is, kan er ook geëxperimenteerd worden met een ratio van 1:2.5, in het begin is de ratio 1:2 een goed uitgangspunt.
Doorlooptijd
De doorlooptijd is de tijd die de machine nodig heeft om de vooraf berekende hoeveelheid espresso te maken, bijvoorbeeld dus 40gr espresso. Is dit onder de 25sec en stroomt de koffie eruit, dan moet je wat fijner malen. Als de doorlooptijd boven de 35sec is en komen er maar dunne straaltjes koppie uit, dan moet je grover malen.
De doorlooptijd kun je ook bepalen aan de hand van de smaak. Loopt de koffie door in bijvoorbeeld 25sec maar smaakt deze erg zuur? Maal dan iets fijner zodat de doorlooptijd bv. 30 seconden is en een meer gebalanceerde smaak heeft. Doorgaans betekent een korte doorlooptijd een zuurdere espresso en een langere doorlooptijd een bitterdere espresso.
6. Extra tips & tools
Als de espresso klaar is, is het belangrijk om de machine schoon achter te laten. Klopt de portafilter uit tegen het rubber van een knockbox op uitkloplade om beschadigingen te voorkomen.
Bottomlesss/ naked portafilter
De naked portafilter is ontworpen om inzicht te krijgen in de kwaliteit van jouw espressopuck en extractie. Tijdens het maken van de espresso zie je direct aan de portafilter wat de flow is en waar de verbeterpunten liggen. Ook maak je de portafilter gemakkelijker schoon én ben je verzekerd van meer crema.
Maak je vaak koffie voor twee koffiekoppen? Dan is het makkelijk om onder de naked portafilter een espressoglas met dubbele uitloop te plaatsen. Op het glas staan ook handige maatstreepjes. Wil je niet ondersteboven onder jouw machine hangen om de onderkant van de bottomless portafilter te bekijken? Gebruik dan een speciale spiegel. Deze plak je op het druiprekje.
Latte art cappuccino kopjes
De cappuccino kopjes van Mister Barista zijn handig om jouw latte art skills mee te trainen. De kopjes hebben een gladde en ronde bodem zodat je gelijkmatig de melk over de espresso kan schenken. De kopjes hebben een inhoud van 200ml. Dit is de afmeting van een klassieke cappuccino. Dit is dus wat kleiner dan je misschien gewend bent.
Welke maat barista tools heb ik nodig?
De meeste machines zoals de Sage Barista Express en de Sage Barista pro hebben een diameter van 54mm. Accessoires van 53mm passen dus perfect in de portafilter. Sommige machines hebben een diameter van 58mm, hiervan zijn de 58mm accessoires geschikt. Bekijk op de unieke maatpagina welke tools je nodig hebt voor jouw machine.