4:6 methode van Tetsu Kasuya

4:6 methode van Tetsu Kasuya

Filterkoffie maken - de 4:6 methode van Tetsu Kasuya

Er zijn ontzettend veel recepten en manieren om filterkoffie te maken. Met maar een paar tools kun je dan ook een wereld van smaken ontdekken. Diegene die dit het allerbeste kunnen, doen mee aan de ‘World Brewers Cup’. In 2016 werd deze prijs gewonnen door Tetsu Kasuya, hij won deze met de 4:6 methode. In dit artikel leggen we je hier alles over uit.

In het kort

In 2016 was deze techniek van filterkoffie maken revolutioneer. Tegenwoordig wordt dit gebruikt door barista’s wereldwijd. De methode dankt zijn naam aan de verdeling van heet water tijdens het schenken - 40% en 60% - waardoor je de smaak en concentratie van de koffie kunt aanpassen. De methode is eenvoudig maar biedt de mogelijkheid om de smaak en intensiteit eenvoudig aan te passen.

Benodigdheden

1. Filterkoffie weegschaal

Voor deze methode is het gebruik van een filterkoffie weegschaal essentieel. De filterkoffie weegschaal van Mister Barista meet de tijd met de ingebouwde timer, het aantal gram (of mililiter) op 0.1 nauwkeurig en wordt geleverd met een antislip mat, zodat de Hario Server niet van de weegschaal glijdt.

2. Hario dripper (Tetsu Kasuya model)

Uiteraard is een dripper noodzakelijk. Waan jezelf winnaar van de World Brewers Cup door de Tetsu Kasuya dripper van Hario te gebruiken dat is gemaakt in samenwerking met Tetsu Kasuya. Zet de dripper op een server van Hario.

 3. Filterkoffie schenkketel

Door het gebruik van een schenkketel of drip kettle verdeel je het water veel nauwkeuriger dan direct vanuit de waterkoker. Tetsu Kasuya heeft samen met Hario ook een schenkketel gemaakt met een praktische inhoud van 300gr, dit is ook de hoeveelheid nodig voor 2 koppen.

Stappenplan 4:6 methode

1. Begin met een verhouding van 1:15 van gemalen koffiebonen tot water. Als je 20 gram gemalen koffiebonen gebruikt, heb je 300gr heet water nodig. Dit is genoeg voor 2 koppen.

2. Verdeel het water in 2 delen, een van 40% en een van 60%. Bij 300mL heb je dus een deel van 120gr en een deel van 180mL

3. Schenk de eerste 120gr over de gemalen bonen, verdeeld over 2 rondes. Tussen de rondes wacht je 45 seconden. Schenk je minder volume in de eerste ronde, dan wordt de koffie zoeter. Schenk je meer dan krijgt de koffie een zuurdere smaak

4. De laatste 60% verdeel je in 2 of 3 rondes van 60gr of 90gr. De koffie zal een sterkere smaak krijgen als je het verdeelt over 3 rondes. Verdeel je het over 2 rondes dan zal de koffie wat lichter smaken. Laat weer 45 seconden tussen de rondes.

Related posts

  • Single dose hopper voor Euraka Mignon of Sage machines

    Single dose hopper voor Euraka Mignon of Sage machines

  • Pre-infusion met de Gaggia Classic (Pro)

    Pre-infusion met de Gaggia Classic (Pro)

  • Vanille, chocolade en Karamel

    Vanille, chocolade en Karamel