Pre-infusion met de Gaggia Classic (Pro)
Tips & tricks van Mr. Barista
Pre-infusion is een handige techniek om de extractie van de koffie te verbeteren. Pre-infusion is het voorwellen van de gemalen koffie nét voordat je koffie gaat zetten. Dit gebeurt door een kleine hoeveelheid water met een lage flow aan de puck toe te voegen. Sommige machines hebben hier een aparte knop voor. Het resultaat is minder channeling, een compactere koffiepuck en een betere smaak.
De Gaggia Classic (Pro) heeft geen knop voor pre-infusion, maar dankzij een handige truc is het toch mogelijk. Dit wordt ook wel “poor man’s pre-infusion” genoemd. Je hebt hier geen extra onderdelen voor nodig en deze techniek kan gewoon worden uitgevoerd met een standaard machine. Het enige wat je nodig hebt, is een beker of kannetje om onder het stoompijpje te zetten, zodat er geen water over het werkblad loopt.
Bereid de puck zoals gewoonlijk en plaats de portafilter onder de zetgroep. Plaats ook een beker of kannetje onder het stoompijpje. Draai vervolgens de stoomknop een stukje open en druk direct op de knop om koffie te brouwen. Omdat er nu ook water uit het stoompijpje loopt, loopt er een stuk minder water richting de portafilter. Nu wordt de koffie in het filterbakje kort voorgeweld. Door de stoomknop meer open te draaien loopt er nog minder water naar de koffie. Na ±3-5 seconden draai je de stroomknop weer dicht en begint de koffie te lopen. Dankzij deze simpele truc heb je nu pre-infusion op de Gaggia Classic Pro.
In de video van Whole Latte Love wordt de techniek nogmaals goed uitgelegd. Ook laten ze zien wat alle voordelen zijn, wat de flow is bij het omdraaien van de stoomknop en dingen waar je goed op moet letten bij deze techniek. Hierna is het tijd om zelf aan de slag te gaan!
Veel succes!
Mr. Barista